Agnes Henningsen

Agnes Henningsen skrev romaner om kvindernes vilkår. Med erindringsværket, som hun startede på da hun var i 70 års alderen, blev hun meget populær. Hun blev mor til 4 børn og hun mærkede virkelig, hvor vanskeligt det var at få livet til at hænge sammen som kvindelig forfatter.
Foredraget belyser hele hendes spændende liv.

Rundt om Benny Andersen

Denne folkekære digter og musiker har virkelig givet os meget. Tænk blot på “Se hvilken morgenstund” eller “ Barndommens land”. Sange der kendes af alle. Tekster med humor og alvor.
I foredraget fortælles om Benny Andersen liv, og mange af hans sange skal synges som fællessang.

Lykke-Per af Henrik Pontoppidan

Pontoppidan voksede op som præstesøn i Randers. Hans opgør med den strenge moral kommer til udtryk i romanen Lykke-Per, som indbragte ham Nobelprisen i litteratur i 1917.
Romanen er en udviklingsroman, som sætter dybe spor hos læseren. Hvordan finder man sit naturlige voksested, er det store spørgsmål i historien om Peter Andreas Sidenius. På denne personlige rejse skifter han kurs flere gange,- der er jo flere veje at vælge. Er det omveje eller genveje? Hvad og hvordan vælger han? Pontoppidan har skrevet en roman med mange spørgsmål og han giver ikke mange svar. Svarene må læseren selv finde.

Holger Drachmann

Holger Drachmann var dansk digter og maler. Han levede fra 1846 til 1908.
Mange kender ham fra vores dejlige midsommervise Vi elsker vort land.
Han var en fremragende og eftertragtet kunstmaler, en stor digter og en tiltrækkende mand.
Holger Drachmann har en spændende og farverig historie.

Jeppe Aakjær

Alle nyder Aakjærs dejlige sange. Jeppe Aakjær var også forfatter til romaner, noveller, skuespil og lokalhistorie. Aakjær fik med romanen Vredens børn, stor betydning for den sociale udvikling i Danmark.
Han levede fra 1866 til 1930. Han levede de sidste mange år på gården Jenle i Salling.
I foredraget om en af Danmarks mest skattede digtere, er der naturligvis fællessang.

Forfatteren Jørn Riel

Han var uddannet telegrafist og navigatør, hvilket bragte ham til Grønland i 1953.
Derfra rejste han rundt i verden og slog sig fast ned i Malaysia, hvor han levede med sin familie. Han døde i 2023, – 92 år gammel.

Riel er mest kendt for de grønlandske skrøner. Han har skrevet meget andet, bl.a erindringsbogen “Mit livs skrøne”, som foredraget er baseret på.

Denne eventyrer er et spændende og morsomt bekendtskab.

Rundt om Lise Nørgaard

Lise Nørgaard døde 1. januar 2023, 105 år gammel.

Alle kender hende. Hun gav os en meget stor gave i form af Matador. Hun har skrevet meget andet, bl.a biografierne “Kun en pige”, og “De sendte en dame”, som er filmatiserede.
Hun forstod at forme en historie, hvori vi alle kunne finde os selv. Dette nærvær er nerven i alle hendes værker, lige fra børnebøgerne til det journalistiske virke hun havde i mere end 40 år. Hun havde sine meningers mod og blev foregangskvinde på mange områder.
Hun skrev sig ind i danskernes historie,- hun blev vores hukommelse.
Hendes værker lever videre.

Martin Andersen Nexø

Martin Andersen Nexø er en af vore største og kendteste digtere. Han blev født i 1869 på Christianshavn, voksede op i Nexø på Bornholm og døde i 1954 i Dresden. Alle kender hovedværkerne Pelle Erobreren og Ditte Menneskebarn, hvor en del er filmatiserede. Men også hans erindringsværk Et lille kræ, Under åben himmel, For lud og koldt vand og Vejs ende, er bøger der gør indtryk. I foredraget vil jeg fortælle Nexøs historie.

Michael Ancher

Maleren Michael Peter Ancher levede fra 9. juni 1949 til 19. september 1927.
Han blev født i Rutsker på Bornholm.
Som 16 årig flyttede han til Djursland og senere til Skagen.
Sammen med Anna Ancher fik han en fremtid i Skagen og stor betydning i dansk malerkunst.

Osvald Helmuth

Osvald Helmuth Herbert Pedersen blev født i København den 14. Juli 1894 og levede til 18. marts 1966.
Hans karriere var enestående. Hans skuespil og fortolkningskunst ligeså. Ølhunden lever evigt!
Det er en fortælling om denne store kunstners liv, krydret med de gode viser der er fyldt med minder.

Otto Brandenburg

Baggårdspumaen blev han ofte kaldt.
Livet er en morgengave.
Mange kender ham og kom til at holde meget af ham. Han spillede og sang så dejligt. To lys på et bord eller Livet er en dejlig gave eller Så længe skuden kan gå osv. Der kunne nævnes mange fantastisk fortolkede sange. Det kunne han, – men han kunne også spille skuespil, lave film og lægge stemme til tegnefilm. Hans talent var meget stort. Otto Brandenburg levede fra 1934 til 2007 og hans liv var lige så farverigt som hans mange roller.

Pelle Erobreren

Martin Andersen Nexø skrev denne roman i starten af 1900. Gode romaner holder evigt. Og det gør Pelle Erobreren!  Pelle handler om at finde sit naturlige voksested, om et værdigt liv, om fællesskab og drømme –  ja den handler om meget meget mere.  Bille August lavede en fremragende film i 1980 -erne over romanens første bind Barndom. Der er 3 bind mere. Jeg vil i foredraget fortælle Pelles gribende historie gennem hele romanen.

Edith Piaf

Alle kender Edith Piaf fra hendes skønne sange. Alle kender Edith Piaf ,- spurven med den store stemme.
Men ikke alle kender hendes historie.
Hendes halvsøster Simone Berteaut har skrevet om hende i bogen, Piaf-Frankrigs store sangerinde. Bogen er udgangspunktet for foredraget, der er en fortælling fra hendes fødsel til død, krydret med hendes dejlige sange. Det er en dramatisk livshistorie. Der var store op og nedture og man kan høre hende både grine og græde.
Hun blev bare 48 år men nåede de store scener overalt i verden. Det var der ingen der havde regnet med, da hun i 1915 på dramatisk vis kom til verden i det fattige Belville kvarter i Paris.

Rundt i den humoristiske verden

”Vejret er godt, så længe man kan trække det”, sagde Storm P og ” Smilet er den korteste afstand mellem mennesker” sagde Victor Borge.
Jeg vil tage tilhørerne med på en humoristisk rundrejse sammen med Halfdan Rasmussen, Victor Borge, Storm P, Johannes Møllehave, og andre der har sat præg på vores humoristiske verden.

Dirch Passer

Alle kender Dirch! Der var landesorg da han døde i 1980.
Vi har alle grædt af grin, når han foldede sig ud på scenen, fordi han mestrede den ”lette” kunst, der er så svær. Han gjorde det med elegance og følsomhed, og han havde den medfødte sans for timing som er så vigtig, når humor skal blive til kunst.

Halfdan Rasmussen

Halfdan Rasmussen kom på 5 kr. frimærket med: ”Jeg skriver sjove digte, jeg skriver osse triste – de første læser andre folk – selv læser jeg de sidste”.
Halfdan Rasmussen levede fra 29. januar 1915 til 2. marts 2002 og var en af Danmarks mest populære digtere.
Han er nok mest kendt for børnerimene bl.a Den lille frække Frederik, Rapanden Rasmus og Tosserier, men også den alvorlige Halfdan er fantastisk. Digtsamlingerne På knæ for livet og Fremtiden er forbi, har stor værdi.
Han kom til at præge andre digtere med sin underfundige humor, bla. Benny Andersen og Johs. Møllehave.
Halfdan Rasmussen tog ordet på ordet!

Rundt om Oluf Høst

Bornholm, Gudhjem og Oluf Høst hænger nøje sammen. Museet ligger idag i hans hjem på Norresan i Gudhjem, og er et besøg værd.
Foredraget er ikke en analyse af malerierne, men handler om manden, maleren og Gudhjemboen Oluf Høsts liv, virke og betydning fra hans fødsel i Svaneke i marts 1884 til hans død i Gudhjem i maj 1966.

Selma Ottillia Louisa Lagerlöf
… blev født på herregården Mårbacka i Sunne den 20. november 1858 og levede til 16. marts 1940. Udover de mange kendte værker som f.eks Kristuslegender og Nils Holgersen forunderlige rejse gennem Sverige, engagerede hun sig politisk i kampen for kvinders stemmeret og i modstandsbevægelsen.
Foredraget er en beretning om et spændende og engageret menneske, der fik Nobelprisen i litteratur i 1909.

Sigfred Pedersen

Alle kender Katinka og Søren,- alle nyder at synge hans dejlige viser, men alle kender ikke hans historie.
Jeg vil i foredraget fortælle om Sigfred Pedersen fra han blev født i 1903 i Harndrup på Nordvest Fyn til hans død i Nordsjælland i 1967.
Det er en dejlig historie om et meget virksomt og omgængeligt menneske, der satte sit positive præg på alle.
I foredraget synges de gode og kendte sange som fællessang.

Thit Jensen

Det over 100 år siden kvinderne fik stemmeret. Grundlovsændringen i juni 1915 ændrede historien i Danmark.
Thit Jensen var en af kvinderne der banede vejen, og det er på sin plads at sende en kærlig tanke til HELE DANMARKS THIT. Hun oplevede at Danmark tog hende til sig, men hun havde også oplevet hvor svært det var at gå foran. Hun blev udskældt og hun følte sig ramt. Men hun var stærk, modig og en meget veltalende person.  
Udover at holde foredrag og skrive om kvindernes vilkår, skrev hun historiske romaner og var i mellemkrigstiden den mest læste danske forfatter.
Hvem var denne Thit Jensen der voksede op i den lille by Farsø i Himmerland?  Hun var en flamme!

Tove Ditlevsen

Hun debuterede i 1939 med digtsamlingen Pigesind og det blev til over 40 udgivelser.
4 ægteskaber, 4 børn, misbrug og et kompliceret liv satte sit præg på Tove Ditlevsen og hendes digtning. Hun skrev om universelle emner i livet og kunne rime hjerte på smerte uden at det blev banalt. Tove Ditlevsens digtning er universel!
Som forfatter var hun loyal og tro mod sit Vesterbro og talte de svages sag, men angsten for ikke at slå til, slog hende ud.
Hun skriver ærligt, følsomt og alvorligt, men også med livsglæde, humor og dyb psykologisk indsigt.

Nordahl Grieg

Vi synger ofte Kringsatt av fjender. Den er skrevet af den norske digter Nordahl Grieg. Hvem var han? Ham, der kunne skrive så smukke og dybe ord, – ord der efterlader eftertanker.
Jeg vil i foredraget fortælle om denne politisk aktive forfatter og journalist der levede fra 1902 til 43. Han blev bare 41 år, men formåede alligevel at sætte vigtige spor i norsk litteratur og historie.

Pablo Neruda

Den chilenske digter, politiker og diplomat Pablo Neruda fik Nobelprisen i litteratur i 1971. Han anses for at være en af de vigtigste latinamerikanske digtere i der 20. århundrede. Han støttede præsident Salvador Allende som blev myrdet af general Pinochet under militærkuppet i 1973.
Under diktaturet blev Nerudas digte forbudt og han blev et folkeligt symbol på modstanden mod Pinochet. Neruda døde i 1973.

Gustaf Munch-Petersen

Han var digter og maler. Han var banebrydende i sin lyrik og digtet Det underste land er medtaget i Kulturkanonen.
Han blev født i 1912 og han faldt i kampen mod fascisterne i Den spanske borgerkrig i 1938, bare 26 år gammel.
Han boede i Gudhjem på Bornholm, hvor han var gift med keramikeren Lisbeth Hjorth. Sammen fik de to børn.

Rundt om Erik Clausen

Clausen har sat dybe spor i danskernes bevidsthed. Denne multikunstner bevægede sig udenfor rammerne af det etablerede. Vi kender ham som kunstmaler, sanger, musiker, skuespiller, instruktør, manuskriptforfatter, debattør og gøgler.
Det er fortællingen om et stort og givende menneske.

Historien om Ole Olsen. - skaberen af NORDISK FILM

Dette foredrag handler om Ole Olsen, der skabte et af verdens største og ældste filmselskaber Nordisk Film i 1906. Det er historien om den fattige Flakkebjergdreng, der blev verdenskendt filmmand og kunstsamler.

Erik Balling

Foredraget handler om Nordisk Films mangeårige direktør og instruktør Erik Balling, der gav os de store oplevelser både i TV og i biograferne. Tænk blot på Olsen Banden og Matador.
I foredraget trækkes også linjer tilbage til skaberen af Nordisk Film, Ole Olsen.